NXT is geopend! Kom je kijken tijdens de open dagen van Lek en Linge?

NXT is onderdeel van het regionale project Riverland Tech Explorers, te vinden in de vmbo-locatie van Lek en Linge Culemborg.

Het gaat om een gloednieuwe ruimte waar een complete schoolklas zich kan onderdompelen in moderne techniek.

Vaklieden
“NXT is de derde activiteit in de hotspot op de vmbo-locatie van Lek en Linge waar je zelf kunt ervaren wat technisch onderwijs te bieden heeft’’, vertelt Dennis Bosch. “Het is bestemd voor leerlingen van groepen 7 en 8 alsmede de klassen 1 en 2 uit het voortgezet onderwijs, afkomstig uit de hele regio. Elders in ons gebouw bieden we al Tech Events voor basisschool- en brugklasleerlingen.’’ 

Dennis Bosch is bij Lek en Linge locatiedirecteur vmbo en daarnaast verantwoordelijk voor Riverland Tech Explorers. Dit project is een reactie op de grote vraag vanuit het bedrijfsleven naar technische vaklieden. Om jongeren warm te maken voor een technisch beroep hebben de regio’s in Nederland vanuit het rijk vanaf 2020 subsidie gekregen om te werken aan sterk, aantrekkelijk en innovatief techniekonderwijs.

Tech Talenten
“Iedere donderdag komen leerlingen van twee basisscholen uit de regio voor Tech Events’’, vertelt Bosch. “Dat is al een groot succes. Toen bleek dat flink wat leerlingen teleurgesteld waren als hun project erop zat, zijn we ‘Tech Talenten’ gestart. Dat zijn leerlingen uit de groepen 6, 7 en 8 met vmbo profiel beroepsgericht. Zij krijgen dinsdag- of woensdagochtend technieklessen in een van onze technieklokalen.’’ Inmiddels bezoeken wekelijks ongeveer zeventig leerlingen de Culemborgse hotspot.

Groot aanbod
Met NXT kunnen nóg meer kinderen worden ontvangen, terwijl ook het aanbod wordt opgeschaald. “Elektronica, virtual reality, robotica, programmeren, windkracht, mechanica, bouwkunde, green screen, je eigen afstandsbediening maken, technisch lego en 3D chocolade printen, je kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk’’, lacht Erwin Spaan. Hij werkte in het bedrijfsleven, stapte over naar het basisonderwijs en nu bij Lek en Linge actief voor Riverland Tech Explorers om NXT te gaan draaien. 

“Kinderen kunnen hun hart ophalen en zien dat techniek super interessant is en je er lang niet altijd vuile handen van krijgt. Dat is echt nodig, want mijn ervaring is dat vooral in het basisonderwijs techniek nog een onderschoven kindje is. Terwijl de samenleving juist schreeuwt om vaklui.’’

Het NXT lokaal is meer dan een onderwijsplek voor leerlingen, zegt Bosch. “We hebben de ambitie om met andere organisaties samen te werken om het maatschappelijk belang breder te trekken dan alleen onderwijs. Op termijn hopen we een vrije inloop op bijvoorbeeld woensdagmiddag mogelijk te maken en kun je hier zelfs je verjaardagsfeest houden. NXT is een blijvertje.’’

NXT is 17 januari feestelijk geopend door de kinderburgermeester van Culemborg. Wil je met je klas een keer komen kijken? Kijk op deze pagina!

Deel dit artikel