139 meisjes van het Lingecollege uit Tiel op bedrijfsbezoek tijdens Girlsday

Donderdag 7 april was het eindelijk zover: Girls’Day 2022. Verleden jaar nog een online, maar dit jaar gelukkig weer fysiek.

Maar liefst 139 meisjes van MAVO, HAVO en VWO van het Lingecollege in Tiel deden mee aan Girls’Day en gingen op onderzoek uit bij technische bedrijven in de omgeving. De leerlingen hadden van te voren hun keuze kunnen opgeven welk bedrijf ze graag wilden bezoeken. De keuze was moeilijk, want hoe moet je nou kiezen uit 11 van deze leuke bedrijven. Ze zijn allemaal interessant en gaaf. 

Girl’s Day

Girls’ Day is een landelijk initiatief van VHTO Expertisecentrum genderdiversiteit in bèta, techniek en IT. Tijdens deze nationale Girls’ Day bezoeken meisjes door heel Nederland bedrijven in de bèta, techniek en IT. Bij het Lingecollege in Tiel is de organisatie in handen van Gea van Dijk, decaan en Liset Nab, projectleider Riverland Tech Explorers.

Alle deelnemende bedrijven hebben de meisjes van het Lingecollege deze Girls’ Day laten zien, horen en ervaren hoe leuk en divers werken in de techniek kan zijn. 

De deelnemende bedrijven:

  • Van Kempen Koudetechniek
  • Railtechniek Herwijnen
  • Oostendorp Apparatenbouw
  • Itho Daalderop
  • Tilbug Bastiaanse T&T Services
  • Waterschap Rivierenland 
  • Kuijpers 
  • Dura Vermeer Materieel
  • Van Doorn 
  • Falkom en Niacet

Techniek zonder vieze handen

Bij een technisch bedrijf zijn verschillende beroepen waarbij je geen vieze handen krijgt, maar waarvoor je wel verstand van techniek moet hebben. Neem bijvoorbeeld Petra, zij vertelt tijdens het speeddaten met een groepje leerlingen over haar werk als werkvoorbereider. Petra weet hoe het product gemaakt moet worden, hoe dat werk uitgevoerd moet worden en welke materialen hiervoor nodig zijn. 

Petra voert het werk niet zelf uit, ze stuurt de technische mensen aan die de materialen inkopen en de productiemensen die het product maken. Zij begeleidt het hele traject van opdrachtbevestiging tot aan de oplevering. 

Een nieuwe wereld

De meisjes lopen de ochtend mee door het hele bedrijf. Mirthe neemt de meisjes mee naar het begin van het proces. Alles begint met het promoten van je product. Anders komen er geen kopers vertelt ze. Ja en ook daar is het wel handig als je iets van de techniek weet. De meiden vervolgen hun weg langs verkoop, administratie, tekenkamer, lab, productie tot aan het transport. Bij het ene bedrijf komen ze in de garage, bij het andere bij de waterzuiveringsinstallaties, of in een productiehal en bij weer een ander bezoeken ze een laboratorium van een chemiefabriek. Al met al voor alle meisjes een heel avontuur op zich. De meeste meisjes hebben geen idee wat er in een technisch bedrijf plaatsvind. Uitspraken “Wat is het hier groot, oh nee dat stinkt, dat zie ik mezelf echt niet doen, vet & cool” komen uit de monden van de meisjes.

Zelf aan de slag

En dan gaan de meisjes zelf aan de slag als technicus. Zij stropen letterlijk de mouwen op om een mobiel telefoonstandaard te maken van metaal. Hiervoor moeten de meisjes een zware machine bedienen. Dat viel nog niet mee. Bij een ander bedrijf rijden ze in een tractorsimulator en bedienen ze een graafmachine, besturen ze een vrachtwagen, spelen een quiz, monteren ze een (cv) radiator, leggen een electrisch circuit aan, doen proefjes in een labaratorium……ach teveel om op te noemen. De bedrijven hebben de meisjes echt laten ervaren wat werken op de productievloer is. De meisjes vonden dit wel het leukste onderdeel van Girls’Day. En wie geeft ze eens ongelijk want werken in de techniek is gewoon het leukste wat er is.

En dan is het alweer tijd om op te stappen. De meisjes bedanken hierbij Van Kempen Koudetechniek, Railtechniek Herwijnen, Oostendorp Apparatenbouw, Itho Daalderop, Tilbug Bastiaanse T&T Services, Waterschap Rivierenland, Kuijpers, Dura Vermeer Materieel, Van Doorn, Falkom en Niacet voor deze geweldige Girls’ Day!

Girlsday 2022
Deel dit artikel

Gerelateerd