Skills Heroes

Skills Heroes zijn vakwedstrijden voor het mbo. Studenten kunnen in de jaarlijkse wedstrijden hun skills laten zien. De wedstrijdopdrachten zijn gebaseerd op de kwalificatiedossiers en passen uitstekend in het onderwijsprogramma. Ook kun je ze inzetten als les- en toetsingsmateriaal, als voorbereiding op het examen of de proeve van bekwaamheid.

 

Het meedoen aan Skills Heroes-vakwedstrijden heeft veel voordelen. Deelnemers krijgen de kans te excelleren in hun vak. Daarnaast ontwikkelen ze hun talenten, worden ze enthousiast over hun beroep en inspireren ze andere jongeren bij hun keuze voor beroepsonderwijs. Vakwedstrijden zorgen ten slotte voor vaktrots bij (begeleidende) docenten en jongeren. Ze passen goed in het lesprogramma en bieden deelnemers een leerzame uitdaging.

Skills Heroes bestaan uit drie onderdelen: de voorronde op school, de kwalificatiewedstrijden en uiteindelijk de nationale finale. Skills Heroes gaan dus altijd van start met een wedstrijd op school. In deze voorronde wordt gekeken welke studenten de beste schoolscore behalen. Daarvoor zijn vakskills én soft skills belangrijk.

De winnaar(s) van de voorrondes mogen deelnemen aan de kwalificatiewedstrijden. Daarin strijden zij tegen studenten van andere mbo-instellingen. Deze wedstrijden vinden plaats op diverse mbo-scholen in het land.

 

De winnaars van de kwalificatiewedstrijden gaan door naar de nationale finale. Deze vindt plaats tijdens het grootste mbo-evenement van Nederland, Skills The Finals. In de finale wordt bepaald wie zich nationaal kampioen mag noemen in zijn of haar vakgebied! In verband met Covid-19 komen de kwalificatiewedstrijden van Skills Heroes in het schooljaar 2020-2021 te vervallen.

 

Bij de prijsuitreiking van Skills Heroes roepen we per wedstrijd de top 3 op het podium. Voor de deelnemers een spannend moment, ze kunnen de titel en medaille van beste vakman of -vrouw in hun vakrichting winnen!

 

Enkele nationaal kampioenen van Skills Heroes krijgen bovendien de mogelijkheid zich te selecteren als lid van Team Nederland. Dit houdt in dat ze kunnen deelnemen aan internationale vakwedstrijden. Het ene jaar is dat het wereldkampioenschap (WorldSkills), het andere jaar het Europees kampioenschap (EuroSkills). Meer info:
WorldSkillNetherlands