Keuzevakken

Elk schooljaar worden er technische keuzevakken op het ROC Rivor gegeven. Een mooie manier om de leerlingen zich te laten oriënteren op hun vervolgopleidingen. De keuzevakken zullen voornamelijk praktijklessen bevatten en een klein gedeelte theorie. Indien mogelijk wordt het keuzevak afgesloten met een bedrijfsbezoek.

Periode & tijden
De keuzevakken worden gegeven op dinsdagochtend van 8 tot 12 uur. Elke periode worden andere keuzevakken gegeven. Per jaar zijn er 4 periodes van 10 weken.

Kosten
Bij elk keuzevak wordt gewerkt met werkboeken. Deze dienen zelf aangeschaft te worden mits anders vermeld. Dan zorgt ROC Rivor tegen kopieervergoedingen dat het werkboek er is. Bij sommige keuzevakken worden er materiaalkosten in rekening gebracht. Dit staat per keuzevak vermeld.

Vervoer
De leerlingen dienen op eigen gelegenheid naar de locatie te komen.

Inschrijven
De leerlingen kunnen zich individueel inschrijven voor een keuzevak via het inschrijfformulier onderaan deze pagina. Er zijn per keuzevak maximaal 8 leerlingen plaatsbaar. Bij onvoldoende deelnemers gaat het keuzevak niet door.

Toetsing
De leerlingen krijgen voor het keuzevak een cijfer voor de praktische vaardigheden en hun inzet/deelname. Ten alle tijden blijft de vmbo school verantwoordelijk voor de PTA (programma van toetsing en afsluiting).

keuzevakken
Keuze vak hout verbindingen

1. Keuzevak Hout- en meubelverbindingen

Je leert over de verschillende houtsoorten, houtverbindingen en gereedschappen. Na de les maatvoering ga je meten en aftekenen en werk je toe naar een eigen eindproduct van hout.
Werkboek: Vertoog – Hout- en meubelverbindingen,
ISBN Nummer 978-94-92717-75-7, €24,50.

Keuzevak - Booglassen 3

2. Keuzevak Booglassen

Je gaat aan de slag met elektrode en tig lassen om een mooi eindwerkstuk te maken. Materiaalkosten bedragen €300,- per leerling.
Werkboek: Vertoog – Praktisch booglassen,
ISBN Nummer 978-94-92717-01-6, € 20,-.

Keuzevak Groene Machinepark

3. Keuzevak Het Groene Machinepark

Is techniek jouw passie? Wil je alles leren over het onderhoud aan groot en klein materiaal? Van kettingzaag tot trekker. Lijkt het je leuk om zelf elektrische storingen op te lossen én wil je leren over de verschillende brandstofmotoren?
Werkboek: ROC Rivor – Natuurlijk groen, €5,-.

Keuzevak Design en decoratie

4. Keuzevak Design en Decoratie

De leerling gaat kennismaken met de afwerking van interieurs en meubels. Je leert hoe je een werkstuk of muren moet voorbehandelen en afwerken. Je gaat verder aan de slag met schilderen, sponzen, tamponneren, spateltechnieken, behangen en snijplotten.
Werkboek: Edu4all – Werken als decorateur, Module Design en decoratie, ISBN9789037223347, €18,-.

5. Keuzevak Domotica en Automatisering

Maak je eigen huisnetwerk om processen in en om de woning te automatiseren. Welke materialen heb je hierbij nodig en hoe werkt de automatisering.
Werkboek: Vertoog – Domotica en automatisering,
ISBN Nummer 978-94-92717-92-4, €20,-.

6. Keuzevak Schilderen op hout en steenachtige ondergrond

Vind je het leuk om te schilderen? Kennis over verfsoorten, gereedschappen, schilderen, gronden, plamuren en kitten komen tijdens dit keuzevak allemaal aan bod.
Werkboek: Vertoog – Schilderen van hout en steenachtige ondergronden, ISBN Nummer 978-94-6374-057-9, €17,50.

7. Keuzevak Duurzame Energie

Wil je kennismaken met de verschillende duurzame mogelijkheden voor energie? Tijdens dit keuzevak leer je over zonnepanelen, windmolens en warmte-isolatie.
Werkboek: Vertoog – Duurzame energie,
ISBN Nummer 978-94-92717-82-5, €20,-.

8. Keuzevak Drinkwater en Sanitair

Tijdens het keuzevak Drinkwater en Sanitair ga je je bezighouden met de aanleg, het onderhoud en de reparatie van sanitair, waterleidingen en eventueel riolering.
Werkboek: Vertoog – Drinkwater en sanitair,
ISBN Nummer 9789491046872, €20,-.

Inschrijven

9. Keuzevak Bouwproces en Bouwvoorbereidingen

Tijdens het keuzevak leer je hoe een bouwproject in elkaar steekt en welke voorbereiding er getroffen moeten worden. Het gaat over maatvoeren en uitzetten aan de hand van een bouwvoorbereidingstekening.
Werkboek: Vertoog – Profieldeel 1 Bouwvoorbereiding en bouwproces, ISBN Nummer 978-94-63741-49-1, €26,50.

Keuzevak-PIE-(3)

10. Keuzevak Plaat- en constructiewerk
Naast de kennis van materialen en gereedschap leer je verbindingen maken. Je leert tekeningen lezen en gaat plaatmateriaal knippen, zetten en zagen. Uiteindelijk heb je een eindwerkstuk van metaal gemaakt. Materiaalkosten bedragen €80,- per leerling.
Werkboek: Vertoog – Plaat- en constructiewerk,
ISBN Nummer 978-94-63741-08-8, €20 euro.

11. Keuzevak Smart Building

Smart Building is het slim en innovatief ontwerpen en plannen van een bouwproces. In het keuzevak Smart Building leer je over duurzaam bouwen, maak je een Plan van Aanpak, bespreek je met de opdrachtgever het Programma van Eisen en ontwerp je in SketchUp jouw Tiny House.

groen

12. Keuzevak Werktuigkundig en elektrotechnisch onderhoud
Wat houdt werktuigkundig en elektrotechnisch onderhoud in? Je zorgt ervoor dat machines draaien en werken. Je gaat diverse machines onderhouden, lagers vervangen, constructietekeningen lezen en elektrische besturingen maken.
Werkboek: Vertoog – Werktuigkundig en elektrotechnisch onderhoud, ISBN Nummer 978-94-6374-133-0, €20,-.

Keuzevakken