Keuzevakken

Hout- en meubelverbindingen | Booglassen | Het Groene Machinepark | Natuurlijk Groen | Domotica en Automatisering | PIE | Groene Verstedelijking | Robotica | Design & Decoratie | Installeren & Monteren | Smart Building

ROC Rivor biedt keuzevakken voor vmbo-leerlingen uit het hele Rivierengebied aan. Zo kunnen leerlingen op een leuke, leerzame en laagdrempelige manier kennismaken met verschillende technische opleidingen en beroepen. Het draagt bij aan een goede oriëntatie op het kiezen van een vervolgstudie. De keuzevakken worden in de volgende werkplaatsen van ROC Rivor gegeven:

Keuzevakken in Metaal en Mechatronica – Bachstraat in Tiel

Keuzevakken in Autovoertuigentechniek – Franklinstraat in Tiel

Keuzevakken in Bouw, schilderen en installatie & elektrotechniek –  Poppenbouwing in Geldermalsen.

keuzevakken
Keuze vak hout verbindingen

Keuzevak Hout- en meubelverbindingen

Tijdens de lessen bij ROC Rivor leer je omgaan met hout, machines en gereedschap. Je leert over verschillende houtsoorten en je doet kennis op over de structuur. Zo weet je wanneer je welk hout het beste kunt gebruiken. Je leert om constructie-inzichten en vaardigheden op te doen. Uiteraard krijg je ook uitleg over de machines. Je leert hoe je de maten precies instelt en hoe je met de machine werkt. Daarnaast leert je de technische tekening (van de opdracht) lezen. Het werkstuk dat je op de tekening ziet, maakt je daarna in de praktijk. Na afloop controleer je of je werkstuk voldoet aan de eisen.

Keuzevak - Booglassen 3

Keuzevak Booglassen

Je krijgt te maken met diverse lasprocessen. Wanneer gebruik je BMBE-, MIG/MAG- en TIG-lassen? Wat zijn de kenmerken en toepassingen van de diverse lasprocessen. Dit leer je allemaal tijdens het keuzevak Booglassen. Ook ontdek je tijdens het bedrijfsbezoek waar je lassen voor kunt gebruiken en in welke beroepen je daarmee te maken hebt.

Keuzevak Groene Machinepark

Keuzevak Het Groene Machinepark

Het keuzevak Het Groene Machinepark wordt uitgevoerd bij de afdeling Autovoertuigentechniek van ROC Rivor. Je leert over veilig werken met machines en over het onderhouden van verschillende brandstofmotoren. Daarnaast leer je elektrische systemen voor verlichting op trekkers en machines tekenen, maken en repareren en je zult diverse storingen oplossen. Naast het volgen van de praktijklessen, worden er ook bedrijfsbezoeken afgelegd. Tijdens die bezoeken krijg je kennis van de werking en onderhoud van tuin- en landbouwmachines.

Keuzevak Natuurlijk Groen

Het keuzevak Natuurlijk Groen wordt uitgevoerd bij de eendenkooi Bisschopkooi bij Natuurbeleving De Leidsche Hoeven in Tricht. De eendenkooi wordt in samenwerking met het Geldersch Landschap & Kasteelen, vrijwilligers en jou opgeknapt. Zo ga je nieuwe beschoeiing aanleggen, palen slaan, rietmatten vlechten en alles wat er op dat moment nodig is. Je voert technische handelingen uit, maar bent toch lekker in het groen. En uiteraard krijg je alles te horen over de werking van een eendenkooi.

Keuzevak Domotica en Automatisering

Bij het keuzevak Domotica en Automatisering krijg je theoretische lessen over de materialen, de groepenkast en verschillende domoticasystemen. Verder leer je schema’s en tekeningen lezen. Daarnaast volg je programmeerlessen van de besturingssystemen van domotica op de afdeling ICT van ROC Rivor. En als laatste heb je natuurlijk ook echte praktijklessen over domotica en automatisering. Je legt een huisinstallatiesysteem aan en programmeert deze. Ook bij dit keuzevak zijn bedrijfsbezoeken ingepland. Zo zie je waar domotica allemaal voorkomt en voor dient.

Keuzevak-PIE-(3)

Keuzevak PIE

Jij bent van jongs af aan druk bezig met technisch LEGO of een soldeerbout. Je vindt het leuk om te lassen, te sleutelen aan je brommer of kapotte apparaten te repareren. Als er een kraan in huis lekt, ben jij degene die de gereedschapskoffer pakt. Het keuzevak PIE is dan zeker iets voor jou. Met PIE maak je kennis met de werkzaamheden van Metaal & Mechatronica. Tijdens het keuzevak krijgt je de basisvaardigheden van metaal onder de knie en leert je verbindingen te maken door te lassen of solderen. je leert machines en gereedschappen in- en af te stellen, je maakt aan de hand van een werktekening een product van plaat- en constructiemateriaal en je gaat op bedrijfsbezoek om te kijken waar PIE allemaal voorkomt en welke beroepen er zijn.

Vogel huisjes voor in de natuur

Keuzevak Groene Verstedelijking

Met de oprukkende eikenprocessierups zijn nestkasten voor de koolmees, de milieuvriendelijke natuurlijke vijand, zeer welkom. Daarom ga je verschillende soorten nestkasten voor de Gemeente West Betuwe timmeren en schilderen. Tevens krijg je een gastles over de voedselkringloop van de eikenprocessierups versus de koolmees. En als de nestkasten klaar zijn, worden deze in het voorjaar door jou opgehangen, ergens in de gemeente West Betuwe. Verder ga je aan de slag met biodiversiteit. Daarbij hoort het timmeren van een vlinderkast en ook een gastles over de vlinders.

Keuzevak-Robotica

Keuzevak Robotica

Robotica is de verzamelnaam voor alles wat te maken heeft met robots. Een robot is een programmeerbare machine die vaak niet alleen informatie verwerkt, maar ook verschillende taken uit kan voeren. Een voorbeeld van een robot is robotstofzuiger en de robotgrasmaaier. Bij militaire doeleinden worden veel drones ingezet bij verkenningsmissies. In de industrie worden robots ingezet om te helpen bij de productie, verpakking en distributie van producten. In dit keuzevak ga je aan de slag met het bouwen en programmeren van een robotcar. Met LEGO Mindstorms programmeert Je een EV3-robot op een snelle, slimme en leuke manier. Je gebruikt de app om de robot rechtstreeks vanaf je tablet aan te sturen. Bij het bedrijfsbezoek zie je de werking en toepassingen van de robots.

Keuzevak Design en decoratie

Keuzevak Design & Decoratie

Bij Design & Decoratie ben je vooral bezig met het afwerken van materiaal. Je maakt de klus ‘af’ en zorgt ervoor dat het mooi wordt! Het werk mag gezien en getoond worden aan de buitenwereld. Na het gemaakte ontwerp, volgt de uitvoering op een plaat hout. Je gaat aan de slag met verf, folie en behang. Welke kleuren passen goed bij je ontwerp? Wil je een gezellige sfeer creëren of moet het juist een zakelijke omgeving zijn? Verder leer je welke materialen en gereedschappen je nodig hebt. Een bedrijfsbezoek geeft je inzicht in welke beroepsmogelijkheden er zijn.

Keuzevak Installeren & Monteren

Er is een duidelijk verschil tussen monteren en installeren. Bij monteren wordt een product geplaatst, maar de apparatuur niet aangesloten. Bij installeren wordt de apparatuur wel aangesloten. In het keuzevak Installeren & Monteren ga je bijvoorbeeld een verwarming of wc plaatsen en aansluiten. Je maakt kennis met buizen, leidingen, koppelingen en sluitingen. Je leert ze buigen, koppelen en afdichten. Verder krijg je uitleg over de verschillende installatiesystemen. Uiteraard ga je tijdens dit keuzevak ook op bezoek bij een bedrijf om verdere kennis van het beroep op te doen.

Keuzevak Smart Building

Smart Building is het slim en innovatief ontwerpen en plannen van een bouwproces. Hierbij werk je heel nauw en efficiënt samen met meerdere disciplines in het bouwproces: bouw, elektrotechniek en installatietechniek. Je gaat in het Bouw Informatie Model (BIM) aan de slag met het bouwen van een tiny house. Doordat alle disciplines in hetzelfde systeem aangegeven worden, zullen er ook minder fouten gemaakt worden in het bouwproces.