Riverland Tech Explorers laat jeugd kennismaken met techniek

Techniekonderwijs in Rivierenland in de schijnwerpers

Na een eerdere pilotfase, maakte de eerste groep leerlingen van de Oranje Nassauschool op 24 maart kennis met techniek op O.R.S. Lek en Linge in Culemborg. Vijfentwintig leerlingen uit groep 8 van juf Esther bezochten de hotspot Smart Technology en leerden meer over 3D-design, snijplotten, virtual reality (VR), lasersnijder en het programmeren van drones. 

De leerlingen vonden het fantastisch om op deze manier kennis te maken met techniek. De reacties van Luna en Britt zeiden genoeg.

“Leuk om bezig te zijn en dingen te doen, is een keer wat anders dan gewoon les. Thuis heb ik een 3D pen maar “met een echte printer kan je meer.”

Luna (leerling)

“Ja echt leuk, hier ben je gewoon bezig en zit je niet te luisteren. De vorige keer had ik 3D geprint en dat vond ik super leuk, nu mag ik een vr-bril proberen!”

Britt (leerling)
DSC02891

Tekort aan technisch personeel

In Nederland is er een groot tekort aan technisch personeel en naar verwachting blijft dit de komende jaren zo. Daarom wil Riverland Tech Explorers er alles aan doen om kinderen en jongeren enthousiast te maken voor technische vakken. Bijvoorbeeld met een bezoek aan een van de technische hotspots zoals op 16 maart.  

“Met deze Hotspots willen we jongeren laten ervaren wat er allemaal mogelijk is in de techniek,” zegt Caspar ten Berge, projectleider van Riverland Tech Explorers. “Leerlingen kunnen in de hotspots experimenteren, ontdekken en uitvinden wat techniek is, welke moderne technieken er zijn en hoe leuk techniek is. Daarvoor werken we samen met het bedrijfsleven, het onderwijs en de overheid. Kennisdeling tussen al deze partijen is belangrijk. Alleen als we samenwerken kunnen we technische talenten de kans geven om zich hier in de regio te ontwikkelen.” 

Om dit te bereiken heeft Riverland Tech Explorers bijzondere mensen uit de regio bijeengebracht. Mensen met verschillende achtergronden en zeer verschillende soorten werk. Samen gaan zij zich inzetten om jongeren enthousiast te maken voor technische beroepen. 

Over Riverland Tech Explorers

Riverland Tech Explorers (voorheen bekend onder de naam TechExplore24) wil jongeren in  de regio Rivierenland enthousiasmeren voor techniekonderwijs in.

Riverland Tech Explorers is één van de regionale subsidieprojecten van de landelijke regeling Sterk Techniekonderwijs. Met dit project slaan onderwijs, het bedrijfsleven en gemeenten de handen ineen om een sterk aanbod van techniekonderwijs te genereren in Rivierenland, waar jongeren kunnen ontdekken, oriënteren, leren en werken in de techniek.

“Fantastisch, ze hebben het zo erg naar hun zin en sommige leerlingen fleuren zo op.”

Esther (juf)
 
 
 

Deel dit artikel