Riverland Tech Explorers Festival 7 november 2023

Op 7 november houden we voor alle leerkrachten en teamleiders van primair onderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs in Rivierenland voor de tweede keer een workshopfestival. Er worden diverse workshops gegeven voor iedereen die bezig (wil) zijn met onderwijs & techniek.

In de workshops ligt de nadruk op het lesgeven in de praktijk, het gebruik van concreet lesmateriaal en inspirerende voorbeelden uit het onderwijs. De sessies zijn interactief en zetten aan tot actie.

Programma

15:30-16:00 inloop
16:00-17:15 1e workshop
17:15-18:00 pauze met lekkers
18:00-19:15 2e workshop
19:15 afsluiting/einde

Locatie

Yuverta, Industrieweg 4 in Kesteren

Inschrijven

Je kunt je inschrijven voor 2 workshops. De overige tijd kun je gebruiken om onder het genot van een hapje en drankje je collega’s te ontmoeten. Enkele dagen voorafgaand aan het workshopfestival ontvang je de laatste informatie. Schrijf je snel in!

Beschrijving workshops

1. Drones
(Lennard Mokveld)
Drones worden steeds meer ingezet in de (groene) beroepen van de toekomst waarvoor we de leerlingen van Yuverta opleiden. In deze workshop kijken we naar de verschillende mogelijkheden om drones in te zetten in je lessen. Wat je daarvoor moet kunnen en wat voor investering dat met zich meebrengt.
2. Generatieve AI
(Dieter Möckelmann)
Maak kennis met je nieuwe collega, AI. Ontdek de fascinerende wereld van kunstmatige intelligentie in het onderwijs met deze inspirerende en praktische AI-workshop. Zelfs zonder eerdere ervaring met AI zal je aan het einde van deze mini AI-leergang in staat zijn om AI-tools op een effectieve en verantwoorde manier te gebruiken, zowel om de samenwerking te versterken als om het onderwijs zelf te innoveren. Zorg ervoor dat je een opgeladen laptop bij je hebt. Je werkdruk zal na deze workshop significant omlaag gaan.
3. Digitale fitheid in het onderwijs
(Dieter Möckelmann)
Als leraren bewust tijd en aandacht steken in hun Digitale fitheid levert dat duurzaam voordeel op. Ze kunnen met hun digitaal werkgereedschap in minder tijd en met minder energie meer werk gedaan krijgen. De nadruk ligt op bewustwording en vaardigheden die nodig zijn om digitaal fit(ter) te worden en te blijven.

Het basisingrediënt van het onderwijs is informatie. Hoe vind je informatie, hoe maak je informatie, hoe sla je informatie op, hoe bewerk je informatie en hoe deel je informatie met behulp van digitaal werkgereedschap (vinden-maken-opslaan-bewerken-delen). Om dat goed te doen, tijd te besparen en werkgeluk te ervaren moet je digitaal fit zijn.

Dit kost je nogal wat:
● We zijn zo’n 240 uur per jaar aan het zoeken,
● we zijn 40 dagen per jaar aan het compenseren wat we vergeten of kwijt zijn
● en het gehannes met computers kost tussen de 40 en 400 uur per jaar.

In de masterclass maak je kennis met de 5 ingrediënten van Dig Fitheid : 1. Digitaal bewustzijn 2. Digitale Hygiëne 3. Digitale Vaardigheden 4. Persoonlijk Kennismanagement 5. Persoonlijke groei met behulp van technologie. Je kan pas digitaal geletterd zijn als je digitaal fit bent.
4. Zorgtechnologie
(Rian Dings)
Beleef en ontdek AI Robot applicaties. Een robot kan het ideale platform zijn om AI-robotkennis en -toepassingen op verschillende niveaus aan te leren (PO, VO, MBO, HBO). Hij kan dienen als zowel een veelzijdige onderwijsassistent als een essentiële drager voor de levering van AI-robotcurriculum. In de workshop ga je rommelen met robots, zelf programmeren en ontdekken wat robots voor leerlingen kunnen betekenen. Er zijn er verschillende robots om te gebruiken.
5. Minecraft Education
(Erwin Spaan)
Als je een beetje creatief bent (en wij voelen aan ons water dat jullie dat zijn!), kun je Minecraft Education eigenlijk voor iedere les inzetten. Denk aan rekenen (blokken van een muur tellen), verkeer (verkeerssituaties oplossen) of geschiedenis (een wereldwonder namaken). Probeer de leerdoelen en opdrachten uit de gebruikelijke lesmethode te koppelen aan de werelden in Minecraft. Gelukkig hoef je de lessen niet helemaal zelf te bedenken, want er zijn speciale lessen en werelden waar je als leerkracht gebruik van kan maken! 
6. Microbits
(Lex van Gijsel)
De microbit is een mini computer in zakformaat die is ontworpen om kinderen en beginners kennis te laten maken met de wereld van elektronica en digitale geletterdheid. De bedoeling is om kinderen op een laagdrempelige manier in aanraking te brengen met technologie, de basisprincipes van het programmeren en het maken van eenvoudige elektronica projecten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het maken van: een stappenteller, een spel, een dobbelsteen, een button waarop uw naam voorbij scrolt, een kompas, een thermometer, een ventilator en/of een kameralarm.
7. Bouw aan je technieknetwerk
(Cécile van den Boogaard)
Of je nu leerling of docent bent, (techniek)ontwikkelingen gaan zo rap dat snel en succesvol netwerken een superkracht is. In deze workshop neem je zelf deel aan (en leer je) een werkvorm waarmee netwerken leuk en effectief is. Die vorm kun je gebruiken voor leerlingen en volwassenen, en opent telkens snel nieuwe deuren. Neem deze skill mee en empower je leerlingen en jezelf!