Lek en Linge verwelkomt Josefschool in hotspot Riverland Tech Explorers

Het project Riverland Tech Explorers is gestart. Leerlingen uit zowel basis- als voortgezet onderwijs in de regio Rivierenland kunnen zich in high tech hotspots in Tiel en Culemborg onderdompelen in techniek, en dat in de breedste zin van het woord. Bij hot spot Lek en Linge in Culemborg beet de Josefschool het spits af.

Zie ze gedreven bezig, de leerlingen van groep 7 van de Josefschool uit de Culemborgse binnenstad. Vijf kinderen met een VR-bril op hun hoofd wanen zich in een andere wereld, zes klasgenootjes zijn even verderop geconcentreerd aan het lasersnijden. Locatie is de vmbo-locatie van Lek en Linge. “In dit speciaal aangepaste lokaal vind je state of the art gereedschappen en machines,” vertelt teamleider Ben Boon. “Het is dé manier om kinderen te interesseren voor een technische opleiding.”

Aantrekkelijk en innovatief

Welkom bij Riverland Tech Explorers, de regionale uitwerking van de landelijke regeling Sterk Techniekonderwijs. Sinds vorig jaar krijgen regio’s vanuit het Rijk een grote som geld om te werken aan sterk, aantrekkelijk en innovatief techniekonderwijs. Acht scholen doen mee en naast het Rijk, draagt ook het bedrijfsleven uit de gemeentes Kesteren, Tiel, West Betuwe en Culemborg bij aan de kosten. Er zijn twee hotspots: bij het Lingecollege in Tiel draait het om bouwen, energietransitie en duurzaamheid, Lek en Linge staat in het teken van ’smart technology’ – 3D, virtual reality, domotica, megatronica en drones.

Vraag en aanbod

Met passend opgeleide jongeren vullen vraag (van werkgevers) en aanbod (van opleidingen) elkaar nóg beter aan, is de gedachte achter Riverland Tech Explorers. “Het bedrijfsleven snakt naar technisch geschoold personeel,” bevestigt Boon. “En in alle geledingen: van mbo tot universitair. Bij deze hotspots kunnen kinderen al vroeg ervaren dat techniek hartstikke leuk en spannend is.”

Ook bij Riverland Tech Explorers was corona een dwarsligger, maar toen Lek en Linge klaar was met de voorbereiding en rondkeek naar kandidaten om proef te draaien, stond de Josefschool op de stoep. Boon: “Ze zochten een plek voor hun leerlingen met praktische interesse. Dat kwam goed uit. Inmiddels hebben twee andere scholen zich ook al gemeld.”

Talenten

De leerkrachten van de Josefschool zijn al na het eerste bezoek vol lof over TechExplore24. “De kinderen zijn zó enthousiast,” zegt begeleider Joke van der Ven. “Ze staan te trappelen om mee te doen. Het is een fijne, ongedwongen manier om leerlingen te laten ontdekken wat allemaal mogelijk is op het gebied van techniek. Ze kunnen hun talenten ontdekken en versterken. Op onze school besteden we ook aandacht aan techniek, maar de mogelijkheden zijn zeer beperkt. Daarom gaan we de komende tijd hier met alle leerlingen uit groepen 7 en 8 gebruik van maken.”

Lek en linge jozefschool